Recent Posts

diumenge, 28 d’abril del 2013

Braç de gitano salat



Avui fa un dia per quedar-se a casa i posar el forn en marxa: plou, fa fred (com pot ser? 8ºC i estem a punt d'entrar al maig!!) i ve de gust cuinar alguna cosa calenta... Doncs per portar la contrària, jo publico una recepta freda, jejeje. Però sí que me n'aniré ara a la cuina a preparar alguna cosa al forn, uns scones, galetes, o un pastís d'espaguetis gratinats... uhhhhmmm!

Aquest braç de gitano és ideal per quan teniu convidats a casa, ja que el podeu preparar el dia abans i el guardeu a la nevera. És perfecte per preparar-lo ara que ve el bon temps és ideal (tot i que jo el faig també a l'hivern i no li fem cap lleig!).

Ingredients:
- 1kg. de patates
- Formatge Philadelphia o similar - jo en vaig utilitzar un a les fines herbes
- Pernil dolç
- Pebrot del piquillo a tires
- Tonyina
- Olives farcides d'anxova
- Maionesa
- Sal, pebre
- Per decorar: tomàquets xerri, enciam, magrana...



Elaboració:
1- Bullim les patates amb la pell. No recordo el temps exacte perquè sempre ho faig a ull: quan punxem amb una forquilla estiguin toves, és que ja estan (crec que uns 45 minuts aproximadament).
2- Triturem la patata: jo ho vaig fer amb un passapuré, però si no en teniu podeu fer-ho amb una forquilla (haureu de treballar més...). Afegim sal i pebre.
3- Ara hem d'estirar la massa amb un corró: posem un tros de paper film sobre el taulell, hi posem la patata damunt, l'aixafem una mica i hi posem un altre tros de paper film a sobre (això ho fem perquè no se'ns enganxi la patata al corró). Li donem forma rectangular a la massa, que tingui més o menys la mida del paper film.
4- Comencem a farcir el pastís (eeeep, retirem el plàstic de sobre, he sentit a dir que és una mica indigest, jajaja!): untem amb una capa del formatge, col·loquem el pernil dolç, el pebrot del piquillo, la tonyina i les olives. Evitem farcir massa a prop de les vores, perquè no surti després quan l'enrotllem.



5-Enrotllem el braç de gitano ajudant-nos amb el paper film que tenim a sota. L'anem prement bé perquè quedi ben compacte.
6- El guardem a la nevera, embolicat amb el paper film, durant almenys unes quatre hores (millor d'un dia per l'altre).
7- Presentem el nostre braç de gitano: li traiem el paper film (insisteixo, si us el mengeu us agafarà un mal de panxa insuportable!), li tallem les puntes perquè quedi ben mono, el posem sobre una safata i el decorem amb una mica d'enciam, uns grans de magrana i per sobre tomàquet xerri. Una altra opció és cobrir-lo amb maionesa, però jo la vaig posar d'acompanyament.

Notes:
- No us poso quantitats exactes, excepte de les patates, ja que es pot anar posant tot a ull i al gust de cadascú.
- El farcit es pot variar i el podeu fer com vulgueu: amb surimi (palets de cranc), salmó fumat, alvocat, maionesa enlloc del formatge... el que més us agradi.
- La propera vegada jo intentaré fer la massa més fina, pel meu gust va quedar una mica massa gruixuda, però a la meva mare li va encantar així... Jo hi vaig posar 1,3kg de patates, però a dalt us he posat 1kg. Us ho deixo al vostre gust!


Llegir més...

diumenge, 21 d’abril del 2013

Pastís de maduixes (Sant Jordi)



Avui intentaré no enrotllar-me gaire: aquest matí he estat a la cursa de bombers de Barcelona i estic cansada... Bé, el que té de bo és que m'he menjat un tros d'aquest pastís (la primera vegada que faig pasta brisa), sense cap mena de remordiments, jejeje.

Ja sé que la recepta que us vaig presentar l'any passat per Sant Jordi era "més" de Sant Jordi (els cupcakes amb la rosa), però com que per a nosaltres la diada és com el dia dels enamorats, doncs ja està, un pastís amb cors per Sant Jordi! També sé que no m'ha quedat gaire mono, però és que el vaig fer ahir a la nit una mica de pressa i corrents, i no hi vaig posar prou maduixes... però ha quedat boníssim! La recepta l'he adaptat d'aquesta idea que vaig trobar a Wholekitchen.



Ingredients (per un motlle rodó d'uns 28 cm):
- Pasta brisa: dos paquets, o bé podeu fer-la vosaltres a casa, és fàcil i queda molt bona (més avall teniu l'explicació de com fer-la)
- 750 gr. de maduixes (jo en vaig posar 500gr. i va ser poc, per això es van arrugar els cors)
- Una poma golden
- 3 cullerades soperes de sucre
- 1 cullerada sopera de farina
- Canyella al gust (jo hi vaig posar una culleradeta de postre aprox.)
- Un ou batut per pintar el pastís

Per a la pasta brisa:
- 500 gr. de farina (jo la vaig utilitzar de rebosteria, però podeu utilitzar-la normal)
- 250 gr. de mantega (a temperatura "quasi ambient", ha d'estar una mica dura)
- Una culleradeta de postre de sal
- 3 cullerades soperes de sucre glas
- Unes 5-7 cullerades soperes d'aigua



Elaboració:
1- Preparem la pasta brisa: si la fem a mà, posem la farina en un bol, afegim la sal i mesclem. Afegim la mantega a daus i el sucre glas. Ho barregem bé amb les mans, desfent la mantega amb els dits. Després anem afegint l'aigua a cullerades, fins aconseguir una massa homogènia. Jo la vaig fer amb la Kitchenaid (amb l'accessori triangular), però he vist vídeos a youtube on ho fan amb la picadora elèctrica.
2- Emboliquem la massa amb paper film i la deixem reposar mitja hora a la nevera.
3- Posem la massa sobre el taulell, que haurem enfarinat una mica. L'estirem amb un corró, donant-li un gruix d'uns 3-4 mm aproximadament (penseu que us n'ha de sobrar per fer els cors). Posem la massa sobre el motlle, punxem amb una forquilla la base i coem al forn durant uns 10 minuts a 180ºC, calor per baix.
4- Mentrestant, retirem les fulles de les maduixes, les rentem i les tallem a daus. Pelem la poma i també la tallem a daus. Ho posem tot en un bol i afegim les 3 cullerades de sucre (poden ser 4 si sou llaminers), la cullerada de farina (la poso perquè absorbeixi el líquid de la fruita i no estovi la pasta brisa) i la canyella. Ho barregem tot bé.
5- Traiem la massa del forn, l'omplim amb la fruita i la decorem amb els cors, que haurem fet amb la resta de la massa i un tallador de galetes. Pintem el pastís amb ou batut. Tornem a posar el pastís al forn, ara amb calor dalt i baix, durant uns 15 minuts o fins que estigui daurat.

Notes:
- Podeu prescindir de la poma i farcir el pastís només amb maduixes, quedarà igualment boníssim.
- Podem acompanyar el pastís amb gelat, nata...
- Una altra opció és farcir el pastís amb crema pastissera i a sobre les maduixes (en menys quantitat). La pasta brisa és una massa no gaire dolça, la qual cosa ens permet omplir-la amb un farcit més dolç. 
- Menys mal que he dit que no m'enrotllaria gaire...


Llegir més...

diumenge, 14 d’abril del 2013

Pastís de galetes, nutella i ametlles


No em digueu que no fa llàstima menjar-se aquest pastís... Doncs, sincerament, us diré que només em va fer pena quan li vaig fer el primer tall (entre la llaçada i tota la parafernàlia, em feia llàstima...), però quan li vam pegar la primera queixalada, es va acabar la compassió, jajaja! Trobo que aquest pastís és la versió "pija" del típic de galetes amb xocolata desfeta de tota la vida.



La recepta la vaig adaptar del blog de la Maria Lunarillos, que té una de les botigues de material de rebosteria online més xules que he vist. De fet, a la seva botiga m'hi vaig comprar la meva adorable Kitchenaid... ;-)

És tan bonica...

Ingredients:
- Galetes de canyella (tipus Napolitanes). Jo vaig utilitzar quasi una capsa.
- Nutella o Nocilla, depèn "de qui sigueu" (jo sóc de Nutella...)
- Llet a temperatura ambient
- Ametlles picades torrades
- Sucre rosa (veure notes al final)
- Una cinta per fer el llaç, unes flors de violeta. Ok, ok, això no cal, només és per fer la foto...

Elaboració:
1- Més fàcil, impossible: Anem sucant les galetes a la llet i les posem en una safata, alternant capes de Nutella i galetes. La Nutella la podeu posar uns segons al microones si està massa sòlida.
2- Acabem l'última capa amb Nutella. Escampem sobre les ametlles i el sucre de colors.
3- Untem els laterals del pastís amb Nutella i ho cobrim amb galetes.
4- Fem el llaç amb gràcia i a sobre hi posem tres violetes. Ok, ok, això també és opcional, només és per fer fer la foto o presentar el pastís...



Notes:
- Les ametlles picades: jo tenia a casa una bossa d'aquestes d'ametlles a daus i les vaig torrar una mica al forn.
- La versió de la María Lunarillos porta licor. Podeu consultar la seva recepta si la voleu fer així.
- El sucre rosa el podeu comprar ja fet, o bé seguir les instruccions de la Morgana.
- Si per alguna d'aquelles estranyes casualitats de la vida us sobrés una mica de pastís, no el guardeu a la nevera, ja que la Nutella es faria dura com una pedra i enlloc de menjar-nos el pastís el podríeu utilitzar per fer una paret...




Llegir més...

diumenge, 7 d’abril del 2013

Pollastre al forn amb romer, timó i llimona



Tinc la sensació que fa almenys dues setmanes que no escric al blog... ostres, si les fa!! És que per setmana santa, que volia preparar uns bunyols de vent, una mona de pasqua o qualsevol altra recepta típica d'aquestes dates, vaig tenir un "petit" contratemps: una contractura muscular al coll (de la mida d'una pilota de tenis...) que em va fer passar un infern de viatge al tren de camí a Linares i em va dur dues vegades a l'hospital a que em punxessin. Rondava jo per casa dels meus sogres amb una pinta entre una estranya mescla de Robocop i els personatges de "Los otros", com un espectre, entre unes 20 persones més que venien entusiasmades a veure passar les processons des del balcó de casa dels pares del Jesu, que, no us enganyaré, es veuen genial.

En fi, que acabada la penitència, anem a per una nova recepta, fàcil com quasi totes les que us presento, sempre queda bé i es prepara molt ràpid. El forn s'encarrega de la feina més dura. ;-). És de la Laura Vitale, aquesta italiana que viu als Estats Units i és tan graciosa explicant les seves receptes.



Ingredients (per 2 persones):
- 4 cuixes de pollastre, o la quantitat que vosaltres mengeu habitualment
- 4 grans d'all sense pelar
- 2 patates grans, tallades a daus o bé a làmines
- Una llimona
- Romer, timó (farigola) al gust
- Sal, pebre, oli d'oliva

Elaboració:
1- Escalfem el forn a 230ºC.
2- En un bol posem el pollastre, la sal, el pebre, el romer, el timó, una cullerada sopera d'oli d'oliva. Ratllem una mica la pell de llimona, la partim per la meitat i n'espremem una mica el suc per sobre. La tallem a quarts i l'afegim al bol. Ho remenem tot bé i ho deixem macerar mentre s'escalfa el forn (també es pot deixar preparat el dia abans a la nevera, veieu notes al final).
3- En una safata apta per a forn, sigui o no tan divina com la que veieu a les fotos, jejeje, posem un rajolí d'oli, les patates a daus (si la pell es fina no cal pelar-les) o a làmines. Afegim els alls amb la pell. Salpebrem i incorporem una miqueta més de romer i timó. Repartim el pollastre i la llimona per sobre.
4- Coem al forn durant una hora aproximadament. Jo normalment ho poso a la segona alçada del forn començant per baix, amb calor dalt i baix, però ja sabeu allò dels forns, no n'hi ha ni un que funcioni igual...



Notes:
- Podem preparar el pollastre el dia abans i guardar-lo a la nevera fins que l'anem a coure. Una altra opció també és congelar-lo amb el macerat i quan el necessitem, el traiem el dia abans, el guardem a la nevera perquè es vagi descongelant i quan l'anem a coure només caldrà preparar les patates i posar-hi el pollastre a sobre.
- Podeu posar-hi també ceba a làmines sobre les patates, opcional.



Llegir més...