Recent Posts

diumenge, 30 de juny del 2013

Quelitas, galetes d'inca o galetes d'oli


Us en recordeu de les Quelys? A casa meva les menjàvem els diumenges al migdia amb el vermut. Són unes galetes típiques de Mallorca, i diuen que el seu nom ve per una visita de la guapíssima Grace Kelly a l'illa. No és l'única cosa que porta el seu nom: la mítica bossa Kelly d'Hermès també porta el seu nom. Però això ja ens donaria peu a començar un bloc de moda i, tot i que també m'agrada molt el tema moda, ja no tinc més temps... ;-)

Estic arribant a una conclusió (algú em crucificarà pel que vaig a dir ara...): si us agrada fer receptes amb masses fermentades (pa, brioixos, cinnamon rolls, massa de pizza...), el millor és la panificadora (gràcies de nou Maribel, va ser un regal fantàstic!). Sí, sí, la panificadora! Us confesso que estic perdudament "enamorada" de la meva Kitchenaid. I és perfecta per fer cocs, galetes, pastissos, muntar les clares a punt de neu (les fa impressionants en 2 minuts!), i també masses que han de fermentar. Però el que us vull dir és que la panificadora té un programa que es diu "Masa subida", que normalment s'utilitza per fer massa de pizza i dura una hora i mitja aproximadament, que el que fa és amassar i escalfar una mica perquè la massa fermenti. I clar, és molt còmode perquè hi poses els ingredients, prems el botó i quan ha acabat ja pots donar forma a la pizza, els brioixos, el pa (si el vols coure al forn enlloc de la panificadora), o com és aquest cas, les "Quelitas". Però no patiu, que a la recepta us explico com fer-les amb i sense panificadora.

La recepta l'he trobat al bloc Pasar del aire i l'he adaptat una mica a la meva manera.


I anem "al lío" que avui m'estic enrotllant com una persiana... Recordeu les Quelys o Quelitas? A mi em porten molts records de quan era petita, perquè eren típiques el diumenge a l'hora de dinar mentre fèiem el vermut (que era petita... no vull dir vermut de veure, sinó de menjar... l'addicció a aquest exquisit licor m'ha vingut de gran, jajaja!). Aquestes galetes salades són típiques de mallorca, i també es diuen galetes d'inca o d'oli.

Ingredients (amb aquesta quantitat em va sortir la safata del forn sencera):
- 100 gr. d'aigua
- 50 gr. d'oli d'oliva
- 50 gr. de llard (=manteca) a temperatura ambient*
- 15 gr. de llevat fresc premsat (jo utilitzo el Levital del Mercadona)
- 275 gr. de farina
- 5 gr. de sal

* Enlloc de 50gr. d'oli i 50gr. de llard, podeu posar 100 gr. d'oli.

Elaboració:
1- Escalfem l'aigua al microones uns 20 segons. Hi desfem el llevat fresc i remenem amb una cullera.

2- Si tenim panificadora: posem l'aigua i el llevat a la cubeta i tota la resta d'ingredientes, en l'ordre que apareixen a la llista. Posem el programa de massa pujada i anem a córrer, passejar, prendre el sol, mirar un capítol de Fringe o Masterchef... Un cop acabat el programa, anem al pas 5.

3- Si ho fem a mà: en un bol posem l'aigua amb el llevat, hi afegim el llard i anem agregant la farina i la sal, a mida que anem mesclant, primer amb una cullera i després amb les mans. Anem posant la farina fins que s'acabi. La massa us quedarà bastant oliosa.

4- Fem una bola amb la massa, la posem en un bol tapat amb un drap i deixem reposar durant una hora aproximadament, o fins que hagi duplicat el volum.

5- Sobre el taulell enfarinat, estirem la massa amb un rodet. El gruix ha de ser d'uns 5 o 6 mm aproximadament.

6- Amb un tallador de galetes, el tap d'una ampolla de licor, el suport d'una mànega pastissera (el meu cas) o el que us passi pel cap, tallem cercles d'uns 4-5 cm de diàmetre fins acabar tota la massa.

7- Posem les "Quelites" a la safata del forn sobre paper vegetal, marquem els punts amb una forquilla o escuradents i les deixem llevar una altra vegada durant una mitja hora aproximadament (en un lloc sense corrent d'aire).

8- Escalfem el forn a 200ºC. Un cop passat el temps de la segona fermentació de la massa, baixem la temperatura a 180ºC i fornegem les nostres "Quelites" durant uns 15 minuts, calor dalt i baix: això és orientatiu, coneixeu el vostre forn millor que jo... ;-). Si creieu que és millor calor només per baix i al final posar també dalt, com us vagi millor.

9- No us ha fet il·lusió fer Quelys a casa?


Llegir més...

dissabte, 22 de juny del 2013

Mini coques de Sant Joan amb nata


No teniu excusa: aquí teniu la coca de Sant Joan, per fi podeu preparar-la vosaltres a casa!!

Tot i que, ben pensat... tampoc teníeu excusa l'any passat, que ja vaig publicar aquesta coca de Sant Joan amb crema.

Ni tampoc l'any anterior, ni l'anterior, ni l'anterior... perquè ja hi havia milions (igual no tantes...) de receptes de coques de Sant Joan... Doncs si, tot i així, encara no l'heu fet, aquesta és la vostra!



La d'aquest any és molt similar a la de l'any passat, però en petit: enlloc de fer-ne una de gran, en surten 6 de petites, i les he farcit de nata enlloc de crema. La recepta l'he tret del Ramon del bloc Què hi ha de postres?, que fa unes postres que m'encanten i me les guardo totes! Aquesta vegada he seguit la seva recepta ("tunejant-la" una mica, jeje), però també podeu fer-la seguint la recepta de la coca amb de Sant Joan que vaig publicar jo l'any passat, com vulgueu (és molt similar i a mi m'han agradat totes dues).

Us he de d'avisar d'una cosa: si teniu pressa: no feu cap coca de Sant Joan!!! No és difícil fer-la, però com que ha de llevar alguna que altra vegada, podeu estar-hi mig matí perfectament (de fet, la recepta d'en Ramon diu que el primer llevat ha de reposar 12 hores... cosa que no vaig fer perquè no tenia temps i no m'hi havia fixat a la recepta, que sinó hagués fet aquesta primera part la nit abans...). Ara, també us he de dir que la satisfacció que et dóna que ta germana Emma, després de tastar-la, et digui "nena, BONÍSSIMA, 100 vegades millor que les de pastisseria", no té preu...


Ingredients:

Per la primera elaboració (o massa mare):
- 200 gr. de farina (jo l'utilitzo de força, però la podeu utilitzar normal si no en teniu)
- 10 gr. de llevat fresc (el compro al Mercadona, i utilitzo mig cub, cadascun pesa 25 gr.)
- 120 gr. d'aigua

Per la segona elaboració:
- 200 gr. de farina (igual que abans, millor de força, però pot ser normal)
- 80 gr. de sucre
- 40 gr. de mantega a temperatura ambient
- Un ou
- Un rovell d'ou
- Un pessic de sal
- La ratlladura d'una llimona (jo hi vaig posar extracte de llimona)
- 4 gr. d'oli d'oliva (una cullerada de postre)
- Una mica d'aigua (jo no en vaig posar ni una gota... amb la humitat que tenim a Tarragona, no me'n va fer falta...)
- La massa mare que haurem preparat abans
-  Opcional: aroma de tarongina (jo utilitzo "Aroma de Azahar", de la marca Vahiné, que compro al Suma). En Ramon no en posa, però a mi m'encanta, em recorda al tortell de reis...
- A més de l'ou i el rovell, també necessitarem una mica d'ou batut per pintar les coques
- Per decorar: pinyons, sucre, fruita confitada, sucre glass...
- Per farcir: 500gr. de nata per a muntar (recordeu que l'heu de tenir a la nevera) + 50gr. de sucre


Elaboració de la massa mare:
1- Comencem preparant la massa mare (si pot ser, la nit abans... ja us he explicat que jo no hi vaig ser a temps, jeje, i només va reposar mitja hora, però el resultat va ser igualment boníssim): escalfem l'aigua uns 20 segons al microones, hi desfem el llevat i remenem. En un bol posem la farina, afegim l'aigua amb el llevat i ho mesclem bé primer amb una cullera de fusta i després amb les mans, durant uns 15 minuts. Si ho fem amb un robot de cuina ho posem uns 10 minuts a velocitat lenta.

2- Formem una bola amb la massa. Escampem una mica de farina en un bol, hi posem la massa i la tapem. Reservem en un lloc sense corrent d'aire durant 12 hores. 12 hores??????? (per això va bé preparar aquesta part la nit abans...). Ja no hi som a temps? Doncs no passa res, ho deixem 30 minuts i veurem com augmenta el volum ràpidament. Aquí teniu una imatge de com queda la massa després de la mitja hora:


Elaboració de la coca:
1- En un bol (pot ser el del robot elèctric si l'utilitzarem per fer la massa) posem tots els ingredients - excepte la farina, l'oli i la massa mare - i mesclem amb un batedor manual. Si ens hem oblidat de posar la mantega a temperatura ambient, la posem al microones en sessions de 10 segons i anem remenant,  fins aconseguir una textura en pomada.

2- Una vegada ho tenim mesclat, anem afegint la farina poc a poc i la massa mare (ja sigui amb el robot o a mà). Si la massa ens queda massa espessa, podem afegir una mica d'aigua (jo no en vaig haver d'afegir). Si està massa clara, hi afegirem més farina. Es treballa uns 10 minuts a marxa lenta (si és a mà serà una mica més...). Finalment posem l'oli.

3- Formem una bola amb la massa. La posem en un bol i la deixem reposar al forn a 30ºC (vigileu la temperatura, que no us pugi més del compte...). Al cap de 15 minuts de tenir-la al forn, la traiem, li donem dues batzacades (jajaja, vull dir que l'amassem una mica amb les mans sense por, per treure-li l'aire) i la tornem a posar dintre 15 minuts més. Aquest és el truc perquè la massa tingui força i quedi ben esponjosa. Aquí teniu una imatge de la pasta després d'amassar-la:


4- Passat el temps dins el forn, traiem la massa, la dividim en 6 parts iguals (d'uns 120gr. cadascuna), formem una bola amb cadascuna.


5- Estirem les boles amb un corró, donant forma allargada.

 

6- Posem les coques a la safata del forn, sobre paper vegetal, i les pintem amb ou batut. Hi escampem els pinyons (o decorem amb la fruita confitada) per sobre.


7- Tornem a posar al forn a 30ºC, fins que dupliquin el volum (una mitja hora aproximadament), amb un cassó amb aigua bullint a la part de baix del forn, per crear-hi humitat.

8- Mentrestant, muntem la nata (que ha d'estar ben freda de la nevera): la posem en un recipient ben fred (el podem posar - buit - una estona al congelador) i batem amb una batedora elèctrica, mentre anem afegint el sucre, a velocitat lenta, fins aconseguir una textura consistent.

9- Passada la mitja hora, traiem la safata del forn (i el cassó amb aigua!) i pugem la temperatura a 200ºC. Quan el forn ha arribat a aquesta temperatura, escampem una mica de sucre sobre les coques (a mi se'm va oblidar totalment, ejem...), baixem la temperatura a 180ºC i les posem al forn (jo només he posat calor per baix).

10- Al cap d'uns 16 minuts (en el meu cas), ja estan llestes! Les traiem del forn i les deixem refredar.

11- Ja podem farcir-les amb la nata (ens podem ajudar amb una màniga pastissera). Finalment escampem una mica de sucre glass per sobre (opcional - jo ho vaig fer perquè no n'havia posat a l'hora d'enfornar-les).

12- Ja us he avisat que no les féssiu si teniu pressa... Són una mica lentes de fer, però el resultat val la pena!

Notes:
- Si voleu fer les mini coques amb crema enlloc de nata, aquí teniu la recepta de la crema pastissera.
- Sempre va bé tenir tots els ingredients preparats i ben pesats abans de començar la recepta (aquesta i qualsevol altra), per no atabalar-nos a última hora i oblidar de posar-ne algun...

Això és "la bona vida": a la platja fent una foto amb el mòbil a una mini coca de Sant Joan, que vam farcir de Nutella i nata... la bomba, jajaja!!!
Llegir més...

diumenge, 16 de juny del 2013

Magdalenes "de muerte súbita" o "Xavier Barriga: I adore you!!!"


Adoro al Xavier Barriga!!! Tinc un parell d'estanteries a casa amb llibres de receptes i un dels millors, sinó el millor, és el de Brioixeria del Xavier Barriga, del que ja us vaig ensenyar les papallones de pasta de full. Ja fa temps que em barallo amb les magdalenes: el problema que tenia habitualment és que, tot i que de sabor totes les receptes estaven prou bé, no aconseguia que em quedessin amb un bon "copete" (no sé com es diu en català). La Patri em va dir: "prova la recepta del Xavier Barriga: és infal·lible". Així que quan em vaig comprar el llibre va ser de les primeres receptes que vaig fer i... bingo!!!!! Mireu quines magdalenes tan espectaculars! I el millor de tot és que estan boníssimes! I dic jo, a què espereu a fer-les? Aquí teniu la recepta, és fàcil, vinga, vinga, a la cuina! Només una cosa: perquè surtin bé s'han de seguir les instruccions al peu de la lletra. Si ho feu, segur que us surten bé.

Estic pensant que podríem canviar el nom a aquestes magdalenes: els podríem dir magdalenes "de muerte súbita" (és que "de mort sobtada" sona estrany...), perquè quan les has tastat ja res més en aquest món banal et preocuparà i podràs passar a millor vida a l'instant... jajaja!


Ingredients per a 12 magdalenes:
- 125 gr. d'ou (uns dos ous grans aproximadament, però a mi m'agrada pesar-los igualment per si de cas)
- 175 gr. de sucre
- 60 ml. de llet
- 190 ml. d'oli d'oliva suau
- 210 gr. de farina fluixa (és la normal, la que no utilitzem per fer pa o pizza)
- 7 gr. de llevat químic (tipus Royal)
- Canyella en pols al gust - jo hi poso mitja cullerada de postre (inclús en podem prescindir)
- Ratlladura d'una llimona
- Un pessic de sal
- Opcional per a decorar: xips de xocolata, pistatxos, pinyons, sucre...

És molt important que els ingredients estiguin a temperatura ambient - ho dic pels ous i la llet, ja suposo que el sucre i la farina no els guardeu a la nevera ;-)

També és important que si les càpsules per a magdalenes que teniu són dels normals (no com els que he utilitzat en aquesta ocasió, que són rígids), necessitareu un motlle per a magdalenes, perquè no se us obrin les càpsules.


Elaboració:
1- Batem a velocitat mitjana els ous i el sucre. Baixem la velocitat i afegim la llet. Seguidament incorporem l'oli poc a poc, també batent a velocitat baixa.
2- En un bol tamisem (=passem per un colador) la farina i el Royal. Incorporem la canyella, la sal i la ratlladura de llimona. Ho mesclem tot amb una cullera.
3- Afegim aquests ingredients a la mescla dels ous, batent poc a poc i sense passar-nos de temps: només el necessari perquè la mescla sigui homogènia i quedin tots els ingredients incorporats.
4- Tapem la massa amb un drap i la deixem reposar a la nevera durant una hora com a mínim. Si ho preferim, la podem deixar 24 hores (o fins i tot 2 o 3 dies).
5- Quan la massa ja ha reposat, escalfem el forn a 250ºC.
6- Traiem la massa de la nevera, la batem enèrgicament amb una batedora manual i la repartim als motlles, que omplirem 3/4 parts de la seva capacitat.
7- Decorem, si volem, amb sucre, xips de xocolata...
8- Baixem la temperatura del forn a 210ºC i posem les magdalenes al forn.
9- Enfornem durant uns 14-16 minuts, calor per baix. Passat el temps punxem amb un escuradents: si surt net, ja estan llestes.
10- Tatxaaaaaaaan!!! Les magdalenes més espectaculars i amb el sabor de sempre!

Notes:
- Les magdalenes (igual que quasi tot en aquesta vida...) es poden congelar. Quan us ve de gust menjar-ne, la traieu de la nevera, la poseu al microones i... uhhhhhmmm, com acabades de fer!
- Podem substituir la ratlladura de llimona per unes gotes d'extracte (que afegirem a la mescla dels ous i el sucre).

 
Llegir més...

diumenge, 9 de juny del 2013

Pastís de carn i truita de patata, la combinació perfecta!


No creieu que aquesta recepta és... perfecta? Aquest pastís li agrada a tothom! No conec ningú que no li agradi la truita de patata, ni el bacon, ni la carn picada... Doncs si ho barregem tot, el resultat és boníssim a la força! I una altra cosa: el podeu preparar el dia abans (de fet, és millor perquè queda més compactat). És ben senzill de fer, l'he tret de la Isasaweis, que ja sabeu que publica receptes força fàcils i sempre boníssimes (les orelletes i el pa de nous i panses -una de les receptes que més ha triomfat al blog!- també les vaig treure de la seva web).

Ingredients:
- 24 talls de bacon
- 400 gr. de carn picada (meitat porc, meitat vedella)
- Una llauna de pebrots del piquillo (en necessitareu uns 6)
- 4  talls de formatge (aprox.)
- 1 ceba
- 2 o 3 patates (uns 400 gr.)
- 3 ous
- Oli d'oliva
- Sal, pebre
- Tomàquet fregit o una amanida (versió light, jajaja!) per acompanyar (opcional)

Necessitareu també un motlle rectangular (el meu és de 23x12cm aproximadament).

Elaboració:
1- Pelem la ceba, la piquem ben fina i la posem en un bol. Afegim una mica d'oli i sal i la posem al microones durant 3 minuts a màxima potència (veure notes al final).
2- Mentrestant, pelem i netegem les patates, les tallem com si anéssim a fer una truita i les afegim al bol de la ceba. Tornem a afegir una mica d'oli i sal i remenem. Ho posem al microones 5 minuts. Passat aquest temps, ho remenem i ho posem 5 minuts més.
3- Deixem refredar una mica les patates. Batem els ous i després ho mesclem amb les patates. Reservem.
3- Opcional: En una paella, posem un rajolí d'oli i hi saltegem la carn picada, que haurem salpebrat una mica, durant uns 2 o 3 minuts. Aquest pas és opcional, però és que jo el faig per assegurar-me que la carn no quedarà crua al forn (la Isasaweis no fa aquest pas, posa la carn crua al pastís).
4- Muntem el pastís: cobrim el motlle amb bacon, deixant que surti per les vores, tal i com veieu a la foto. Posem la carn i pressionem una mica amb una cullera. Afegim una capa de formatge i els pebrots del piquillo. Finalment incorporem les patates i els ous. "Tanquem" el pastís amb les tires de bacon:



6- Coem al forn, que haurem escalfat a 220ºC durant uns 15 minuts (si heu posat la carn crua haurà de ser uns 30 minuts), calor per baix, fins que estigui el bacon daurat. L'últim parell de minuts podeu posar també calor per dalt si no està prou daurat.
7- El traiem del forn, deixem refredar i desemmotllem. Essssssspectacular!!!!!

Notes:
- La patata i la ceba també es pot fer en una paella, com fem habitualment, però jo en aquest cas no ho recomano: fent-ho al microones només hem de posar una mica d'oli, que ja ens va bé, perquè la recepta no és precisament "light"...
- Compte amb la sal: el bacon ja en porta i si ens passem de sal estarem tota la tarda bevent aigua o vi (i la cosa pot acabar molt malament...).








Llegir més...

diumenge, 2 de juny del 2013

Papallones de pasta de full o "Com enamorar-se del nou llibre del Xavier Barriga"



Dec ser l'única que encara no ha publicat la recepta de les papallones de pasta de full del Xavier Barriga... Us he de dir que aquest llibre em té totalment fascinada. Quan compro un llibre de receptes, sempre li dono un cop d'ull abans i miro quantes receptes em criden l'atenció. Si n'hi ha una de cada deu pàgines que em fa agafar ganes de fer la recepta, me'l compro. Doncs amb l'ultim llibre del Xavier Barriga em va passar una cosa que no m'havia passat mai: les volia fer totes! les hagués fet allí mateix, a la llibreria, no podia esperar... El llibre es diu Brioixeria i el podeu comprar en català o castellà, tot i que la meva opinió és que s'hauria de publicar en tots els idiomes del món...

Aquesta recepta és la mateixa que la de les orelletes, una de les primeres que vaig publicar al bloc. Són molt fàcils de fer, només necessitem dos ingredients. L'única diferència entre les orelletes i les papallones és la forma que li donem a la pasta de full.



Ingredients:
- Pasta de full rectangular o quadrada
- Sucre

Elaboració:
1- Escalfem el forn a 200ºC
2- Escampem sucre abundant sobre el taulell.
3- Despleguem la pasta de full sobre el sucre i pressionem una mica amb les mans. Tornem a posar sucre per sobre la massa i passem el rodet per estirar-la una mica i enganxar bé el sucre. Podeu veure les fotografies del pas a pas al post de les orelletes.
4- Imaginem la meitat de la massa i dobleguem des dels extrems cap al centre. Pressionem una mica amb les mans.
5- Repetim l'operació anterior, tornant a doblegar.
6- Fem un últim plec i fem talls a la massa d'un centímetre i mig aproximadament.
7- Seguidament fem un tall a cada porció, sense arribar al final, com veieu a la foto:


8- Obrim les porcions i les posem a la safata del forn sobre paper vegetal de la següent manera:


9- Fem el comentari incrèdul: "Papallones? No pot ser que d'aquí surtin papallones..."
10- Enfornem les papallones a 200ºC durant uns 20-25 minuts, fins que estiguin daurades.
11- Fem el comentari: "Ostres, doncs sí que han sortit papallones!"




Llegir més...