Recent Posts

diumenge, 13 de setembre del 2015

Melmelada de figues



I per aquí trec el cap després de tres mesos!! No tinc el bloc abandonat... si cada setmana me'n recordo, però no trobo el moment de posar-m'hi! Encara que no ho sembli, cada publicació requereix força temps i els caps de setmana són tan curts...

I torno amb una recepta que potser ja no la podeu fer fins l'any que ve, perquè igual ja no trobeu figues. De fet, aquestes fotos són de l'any passat. Aquest any he tornat a fer la melmelada, amb unes figues que em va donar la Virgin, i ha tornat a quedar boníssima.

Aquí teniu un parell de receptes que podeu fer amb aquesta melmelada:



I aquí teniu la recepta de melmelada de maduixes.



Ingredients:

- 1 kg. de figues
- 400 gr. de sucre*
- El suc de mitja llimona

* Si us agrada ben dolça, hi podeu posar mig quilo de sucre, però per mi és massa.



Elaboració tradicional:

1- Netegem les figues (jo en pelo algunes i altres les deixo amb la pell, però si voleu, no cal pelar-les).

2- Posem en una cassola les figues tallades per la meitat o en quatre bocins, el sucre i el suc de llimona.

3- Coem a foc mitjà durant uns 30-40 minuts, remenant sovint perquè no s'enganxi.

4- Triturem la melmelada i la posem als pots (han d'estar ben nets). Per fer el buit, si no n'heu fet molta quantitat, podeu fer-ho de manera ràpida: omplim els pots, amb la melmelada molt calenta (compte quan tritureu!), els tapem bé i els posem de cap per avall fins que es refredin - jo sempre els deixo fins l'endemà. Així la melmelada pot durar un parell de mesos o més, però si voleu que us duri fins a un any, ho podeu fer així:

Esterilitzem els pots (bullint-los durant mitja hora). Una vegada els hem omplert amb la melmelada, els tapem i els posem a bullir durant 20 minuts perquè facin el buit (l'aigua ha de cobrir bé els pots).

Elaboració en panificadora:

1- Netegem i tallem les figues, igual que en l'elaboració anterior.

2- Posem tots els ingredients a la panificadora i posem el programa de melmelada. Una vegada ha acabat, el tornem a posar (així queda més espessa).

3- Envasem igual que en l'apartat anterior.


Llegir més...

diumenge, 7 de juny del 2015

Amanida de pera, formatge blau i nous caramelitzades


Ara que ve l'estiu, la dieta i el "caloret", és el moment ideal per variar una mica les amanides, que sovint sempre acabem fent de la mateixa manera, i així els donem un toc diferent. Aquesta està boníssima, de les millors que he tastat últimament. Crec que la vaig treure d'un llibre que era tot d'amanides, em vaig apuntar els ingredients i ara no aconsegueixo recordar quin llibre era...

Ingredients:

Per les nous caramelitzades:
- 4 c/s de sucre
- 1 c/s d'aigua
- Un pessic de sal
- Un pessic de pebre negre
- 150 grams de nous

Per la salsa:

-  150 gr. de gerds
- 60 ml d'oli d'oliva
- 1 c/s de vinagre de Mòdena
- 1 dent d'all
- 1 c/p de suc de llimona
- Sal, pebre

Per l'amanida:

- 400 gr. d'enciam (de mescla si pot ser)
- 2 peres
- 150 gr. de gerds frescos (o congelats, jo en tinc sempre, perquè a vegades costa de trobar-ne de frescos)
- 150 gr. de formatge blau

* c/s Cullerada sopera
* c/p Cullerada de postre


Elaboració:

1- Preparem les nous caramelitzades: Posem el sucre, l'aigua, la sal i el pebre en una paella a foc mig durant uns 5 minuts, fins que es comenci a formar el caramel. Seguidament hi afegim les nous i remenem perquè quedin ben cobertes. Retirem del foc i reservem sobre paper vegetal.

2- Preparem la salsa: Posem tots els ingredients en un pot i mesclem amb una batedora elèctrica. 

3- Preparem l'amanida: Pelem i tallem les peres a daus. Presentem l'amanida en una safata o en plats individuals: posem l'enciam, afegim la pera, els gerds, les nous caramelitzades i el formatge blau. Amanim i servim.


Llegir més...

diumenge, 3 de maig del 2015

Pastissets amb Nutella i maduixes




Ja heu fet melmelada de maduixes enguany?  Que és temps d'aquesta fruita i hem d'aprofitar! Jo ja n'he fet uns quants pots, i probablement en tindré fins la temporada que ve. Si encara no n'heu fet mai, animeu-vos, que és molt fàcil de fer. Podeu clicar sobre la imatge per anar a la recepta:


http://www.thepinkcakefactory.com/2014/04/melmelada-de-maduixes.html


I el pastís de maduixes amb pasta brisa? Uhhmmmm, deliciós!! Encara recordo com la Dolors no parava de dir "Oh, que bo!! Oh, que bo!!" l'any passat a la platja quan ens el vam cruspir...


http://www.thepinkcakefactory.com/2014/05/pasta-brisa-la-millor-versio-pastis-de.html


Doncs la recepta d'avui també es fa amb pasta brisa, que la podeu comprar o fer vosaltres mateixos, tot i que també amb la massa que més us agradi.

Ingredients:

- Pasta brisa
- Nutella o Nocilla
- Maduixes
- Ou batut per pintar

També necessitarem un tallador de galetes en forma de cor, de la mida d'una maduixa aproximadament i un tallador rodó més gran (tot i que podem fer-ho quadrat o rectangular si no en tenim de rodó).




Elaboració:

1- Preparem (o comprem feta, si no tenim ganes de complicar-nos) la pasta brisa. Aquí trobareu la recepta de la meva preferida. 

2- Escalfem el forn a uns 200ºC.

3- Estirem la massa (estireu-la bé, a mi em va quedar massa gruixuda...). Tallem la base rodona i la tapa igual, però hi fem el forat en forma de cor per posar-hi la maduixa.

4- Afegim la Nutella a la base i a sobre una làmina de maduixa (s'han de retallar una mica també, perquè encaixin bé) i posem la tapa.





5- Pintem la massa per sobre amb una mica d'ou batut i coem al forn durant uns 15-20 minuts o fins que estigui daurat.


Llegir més...

diumenge, 29 de març del 2015

Wonton farcit de carn (o espinacs, panses i pinyons)



Recordeu el Wonton farcit de maduixes i nata? (que bo!). Resulta que el wonton és igual de versàtil que la pasta filo, i tant el podem utilitzar per a fer receptes dolces com salades.

Com ja us vaig comentar, les làmines de wonton les vaig comprar en un supermercat xinès que hi ha al Carrer Mallorca de Tarragona. Es troben en botigues de productes asiàtics i normalment es venen congelades. En aquesta entrada de la Sònia i la Neus en teniu informació: Pienso... luego cocino.

Per aquesta recepta d'avui és ideal aprofitar un dia que fem salsa bolonyesa: en fem una mica més i la guardem per fer la versió del wonton amb carn. L'altra versió, amb espinacs, panses i pinyons, és ben fàcil també i es prepara en un moment.

Ingredients:

- Làmines de wonton
- Carn a la bolonyesa, o
- Espinacs bullits i escorreguts, panses i pinyons, o
- El farcit que vulgueu
- Una mica d'oli o mantega
- Salsa de soja per acompanyar

Elaboració:

1- Escalfem el forn a 200ºC.

2- Preparem els farcells de wonton: els posem sobre el taulell, untem les vores amb una mica de mantega o oli (ens servirà per segellar-los), posem al centre una cullerada del farcit i els tanquem de la manera que més ens agradi.



3- Coem al forn durant uns 10 minuts o fins que estiuin daurats. Una altra opció és fregir-los si ho preferiu (tindrà més calories, és clar).



Llegir més...

diumenge, 15 de febrer del 2015

Ruffled milk pie

 

Hi ha receptes que només cal fer-les una vegada perquè es converteixin en favorites, en aquelles que tens ganes que hi hagi algun dinaret per tenir l'excusa de tornar-les a fer. Aquesta és una d'elles, el Ruffled Milk Pie (traduït literalment, "pastís de llet arrugat").

La recepta l'he adaptat de la que proposa Cuinant (adaptada a la seva vegada de la de Food and Cook). Jo no hi he posat fruits secs, però hi podeu posar pistatxos, avellanes..., com podeu veure a la recepta de Cuinant.



Ingredients (per un motlle de 24 cm):

- 10 fulles de pasta filo*
- 70 gr. (aprox.) de mantega fosa
- 400 ml de llet sencera**
- 80 ml de nata líquida
- 4 ous grans
- 120 gr de sucre blanc
- 120 gr de sucre glacé
- 1 rama de canyella (si no en tinc, en poso una mica en pols)
- La pell d'una llimona
- Canyella en pols
- Per decorar: sucre glass, canyella en pols, pistatxos (jo no en poso)...

* La pasta filo la podeu trobar pràcticament en tots els supermercats.
** Si esteu a dieta, podeu posar llet semi (o millor no feu el pastís, que esteu a dieta!).

Elaboració:

1- Posem en un cassó a bullir la llet, la nata, els 120 gr de sucre blanc, la pell de la llimona i la rama de canyella. Quan comenci a bullir, la retirem del foc i reservem perquè es refredi una mica.

2- Desfem la mantega al microones. N'untem el motlle amb una mica i la resta l'utilitzem per pintar les fulles de pasta filo, sense mullar-les massa (i només per una cara). Les arruguem i enrotllem per fer la forma de rosa i les anem posant al motlle. No us preocupeu si es trenquen una mica, és part de l'encant de la pasta filo, jeje.



3- Posem una mica de canyella molta (opcional) i coem al forn uns 20-25 minuts a 180ºC.

4- Mentrestant, acabem de preparar les natilles: batem els ous amb 120 gr de sucre glacé i li anem afegint a poc a poc la llet que havíem reservat, amb un colador (al principi hem d'afegir-la molt a poc a poc, perquè sinó es quallarien els ous).

5- Traiem la safata del forn i hi repartim les natilles per sobre. Tornem a fornejar durant uns 25-30 minuts més, o fins que estigui ben daurat.

6- Deixem refredar i escampem sucre glacé i canyella per sobre. També hi podem posar fruits secs torrats (a mi m'agrada sense res).







Llegir més...